Vruchtwisselingsschema
In de praktijk zul je de tuin in een aantal percelen verdelen en hierbij zul je rekening houden met de opeenvolging van de diversen groepen en daarnaast de vereiste wachttijden willen respecteren, zoals dit vermeld staat in het hoofdstuk Vruchtwisseling. Zo kom je op een minimum van 6 percelen om de wachttijden van erwten, uien en kolen in zandgronden te respecteren.
Als je aardbeien in dit vruchtwisselingsschema op wilt nemen kun je na de aardappel(vroeg) aardbeien+blad planten resp. zaaien. Het bladveld offer je op , want deze zet je na het aardappelveld. In mijn eigen tuin heb ik zo 15 velden en de verdeling staat op de volgende pagina. Nu staan de aardbeibedden 2 jaar , waarna ze gerooid worden. Na het 2e jaar neemt de opbrengst af en natuurlijk kunnen ze nog wel een paar jaar mee, maar dat is elk zijn eigen keuze. De aardappels zul je nu begin augustus gerooid willen hebben om daarna de jonge aardbeiplantjes tijdig te kunnen planten. Tijdig wil zeggen voor de 20ste augustus om zo een optimale vruchtzetting voor het volgend jaar te kunnen garanderen.
Je ziet dat het 2e en 5e veld beide peul zijn. Op zich moet tussen de opeenvolgende peulbedden 6 jaar zitten, maar omdat het in dit geval om boon en erwt gaat geeft dat geen problemen.
Het eerste aardappelveld bevat ook vroege aardappels die in juni al gerooid worden om daarna plaats te maken voor een combinatieteelt van pompoen, met mais en bonen. Deze teelt worden de 3 zusters genoemd en is een oud indiaans gebruik van de Maya’s. Voor meer uitleg over combinatieteelt moet je even kijken bij dit hoofdstuk.
Op bed 7 staat een combinatieteelt van prei, wortel, sla en Knolselder. Dit is omdat erna aardappel komt die met alleen wortelgewassen een problemen kan geven. Daarom is hier voor een combinatieteelt gekozen. Deze teelten geven geen van allen problemen met erna aardappelen.
Waar je ook aan moet denken dat je de bedden waarop je teelten voorkweekt steeds wisselt. Het is niet verstandig om bijvoorbeeld koolgewassen op hetzelfde bed voor te kweken. Hetzelfde geld voor prei en bin mindere mate bladgewassen.
Vruchtwisselingsschema met 15 bedden van in dit geval 3m x 1,2 m.
Nu staan in dit schema niet alle voor- en nateelten vermeld, maar wat veel toegepast wordt spinazie, andijvie en veldsla en soms minipaksoi na de erwten. Dit veld kan dan indien nodig tijdens de winter afgedekt blijven met een folietunnel. Ook winterpostelein gaat hierin prima.
Natuurlijk kun je eindeloos variëren in je eigen schema’s, als je maar rekening houdt met de vereiste wachttijden en welke planten wel of niet op elkaar kunnen volgen.